B-undersøkelser
B-undersøkelser er en form for trendovervåking som kartlegger bunnforholdene under og rundt akvakulturanlegg. Disse områdene er der tilførselen av organisk materiale er høyest, og hvor de største partiklene sedimenterer.
Undersøkelsen baseres på grabbprøver av sedimentet under anlegget. Antall prøver bestemmes av lokalitetens MTB (maksimalt tillatt biomasse). Frekvensen for videre undersøkelser avhenger av lokalitetens samlede tilstand og vurderes ut fra en risikobasert tilnærming.
Resultatene fra B-undersøkelsen leveres som en rapport og registreres i Fiskeridirektoratets rapporteringssystem. Akvasafe er akkreditert i henhold til NS-EN ISO/IEC 17025:2017 og gjennomfører B-undersøkelser etter standarden NS 9410:2016.
Ved etablering av nye landanlegg eller vesentlige utvidelser utfører vi B-undersøkelser i tråd med kravene i laksetildelingsforskriften og retningslinjene i NS 9410:2016.
C-undersøkelser
C-undersøkelser er en mer omfattende form for trendovervåking som kartlegger bunnforholdene utenfor anleggssonen, kjent som «overgangssonen». I dette området sedimenterer vanligvis mindre og resuspendert organisk materiale.
Mange akvakulturanlegg i Norge ligger i fjorder med god strøm og vannutskifting, noe som sikrer tilfredsstillende oksygenforhold. Noen anlegg ligger imidlertid i terskelfjorder med dårligere vannutskifting, noe som øker risikoen for oksygenfattige bunnforhold.
C-undersøkelser er følsomme og sporer både mindre påvirkninger og utbredelsen av miljøpåvirkning. Undersøkelsen baseres på grabbprøver tatt utover fra anleggssonen, og dekker en gradient fra innerkant til ytterkant av overgangssonen for å belyse ulike belastningsnivåer.
Undersøkelsen inkluderer:
- Kvantitativ faunaundersøkelse: Sedimentprøver siles, og dyr større enn 1 mm fikseres og sendes til laboratoriet for artsidentifisering.
- Kjemisk og geologisk tilstand: Sedimentprøver analyseres for kjemiske parametere og partikkelfordeling.
- Hydrografi: Saltinnhold, oksygen og temperatur måles med en CTD-sonde med oksygensensor.
Den kvantitative faunaundersøkelsen er hovedfokus i C-undersøkelser. Resultatene brukes til å klassifisere miljøtilstanden, som igjen avgjør hyppigheten av videre undersøkelser. Analysene følger NS 9410:2016 og gjeldende klassifiseringsveiledere.
Akvasafe er akkreditert etter NS-EN ISO/IEC 17025:2017 og utfører prøvetaking, vurdering og tolkning av resultater i henhold til NS 9410:2016, NS-EN ISO 16665:2014, NS-EN ISO 5667-19 og relevante klassifiseringsveiledere.
Kontakt oss
Vi hører gjerne fra deg! Har du spørsmål rundt noen av våre tjenester? Ta gjerne kontakt.
Kontakt oss